Anaksimandroksen katkelmat

24.05.2021 00:00

Muinaiskreikasta suomentanut © 2021 Miika T. Meijer

 

ANAKSIMANDROS (noin 610–noin 546 eaa.) Miletoksessa 42. olympiadin 3. vuotena syntynyt filosofi oli Thaleen (noin 624–noin 548 eaa.) oppilas ja työtoveri, Anaksimeneen (k. noin 525 eaa.) opettaja. Hän on keskeisimpiä joonialaisen luonnonfilosofian edustajia, jotka loivat kreikkalaisen perustan luonnontieteelliselle ajattelulle.

 

 

Arkhē – ”Alkulähde”

 

a. Tämän alkulähteen sanotaan olevan seurausta määrittelemättömästä äärettömästä.

b. Todellakin tämän alkuperän samoin kuin päivän rajallisuuden kerrotaan olevan peräisin määrittelemättömästä ja heiveröisestä, alkulähteeksi (arkhē) kutsutusta.

 

a. οὗτος ἀρχὴν ἔφη τῶν ὄντων φύσιν τινὰ τοῦπείρου,

b. οὗτος μὲν οὖν ἀρχὴν καὶ στοιχεῖον εἴρηκε τῶν ὄντων τὸπειρον τρῶτος τοὔνομα καλέσας τῆςρχῆς.

- Hippolytos (noin 170–noin 235)

 

Apeiron – ”Ääretön”

 

Yhteen koottuna, alkulähde ei ole vettä tai mitään muuta tarkemmin määritel­tävää rajallista [ainetta], vaan alkuperältään se on ääretön.

 

Olisi väärin sanoa äärettömän olevan [kumpikaan kahdesta ilmasta tai vettä tai jo­kin muu aineellinen elementti: olemuksestaan johtuen vesi todellakin on puut­teellinen ja laadultaan erityinen syy turmeltumiselle.] Sillä ääretön ei ole mi­tään sellaista kuin vesi, joka aktiivisena ei ole tarpeeksi kestävää eikä ole sa­massa mielessä tehokas alkuunpanija.

 

λέγει δ᾽ (τὴν ἀρχην), μήτε ὕδωρ μή τε ἄλλο τι τῶν εἶναι στοιχείων, ἀλλ᾽ ἑτέραν τινὰ φύσιν ἄπειρον,

- Simplikios (noin 490–noin 550)

 

ἁμαρτάνει δὲ οὗτος μὴ λέγων τί ἐστι το ἂπειρον, [πότερον ἀήρ ἐστιν ὕδωρ γῆ ἄλλα τινὰ σώματα· ἁμαρτάνει οὖν τὴν μὲν ὕλην ἀποφαινόμενος, τὸ δὲ ποιοῦν αἴτον ἀναιρῶν.] τὸ γὰρ ἄπειρον οὐδὲν ἄλλο ὕλη ἐστίν· οὐ δύναται δὲ ὕλη εἶναι ἐνέργεια, ἐὰν μὴ τὸ ποιοῦν ὑποκέηται.

- Aëtius (noin 396–454)

 

Taivas ja järjestys (κόσμος)

 

Siten muuttuessaan (äärettömän alkuperä) kehittyi itse uudeksi taivaaksi ja järjestykseksi.

 

Tästä kaikesta se kehittyi ja siitä tuli kaiken tuho. Sen vuoksi ääretömästä syntyi järjestys ja tuo tuho oli kuin sitä ei olisi (koskaan) tapahtunut.

 

ἐξ ἧς (φύσεως ἀπείρου) ἅπαντας γίνεσθαι τοὺς οὐρανοὺς καὶ τοὺςν αὐτοῖς κόσμους·

- Simplikios (noin 490–noin 550)

ἐκ γὰρ τούτον πάντα γίγνεσθαι καὶ εἰς ταῦτο πάντα φθείρεσθαι. διὸ καὶ γεννᾶσθαιπείρους κόσμοθς καὶ πάλιν φθείρεσθαι εἰς τὸξ οὖ γίγνεσθαι.

- Aëtius (noin 396–454)